De Pillenfabriek en de gekraakte EncroChat

De Pillenfabriek en de gekraakte EncroChat

Rechtszaak rond ‘pillenfabriek’ Nistelrode pas na de zomer afgerond

DEN BOSCH/NISTELRODE –  De rechtszaak rond een opgerold drugslab aan de Grote Heide in Nistelrode zal pas na de zomer worden afgerond. Eerder hebben de rechtbank en de advocaten geen tijd.

Het in 2020 door de Franse politie gekraakte EncroChat, een communicatienetwerk waarop criminelen zich veilig achtten, speelde deze week een belangrijke rol in de zaak rond de ‘pillenfabriek’ die de politie op 11 juni vorig jaar aan de Grote Heide in Nistelrode oprolde. Advocaat Romando Neijndorff van de hoofdverdachte, de 52-jarige Vlijmenaar F.E. en zijn 20-jarige zoon T.E. probeerde donderdag tevergeefs de rechtbank te wraken.  Hij vond het ‘zeer onbegrijpelijk’ dat de rechtbank zijn verzoek om meer informatie over de herkomst van EncroChatberichten afwees. Daardoor werd een zittingsdag verspeeld.

Schuilnamen

De zaak werd daarom deze vrijdagochtend voortgezet. De rechters en de officier van justitie citeerden veelvuldig uit EncroChat. De verdachten gebruikten daar een reeks schuilnamen zoals ‘Getikt’, waarmee volgens de rechtbank de vader werd bedoeld, ‘Tum-tum’ de 20-jarige zoon en ‘Moicebuilder’.  Dat zou de 52-jarige M. W. uit Nistelrode zijn, in wiens loods de pillenfabriek werd aangetroffen.

Onder het groene poeder

 F.E. werd bij de politie-inval aangetroffen in de loods waar hij naar eigen zeggen schoonmaakwerk verrichtte. Zijn hoofd en kleding zaten onder het groene poeder. Hetzelfde poeder dat de politie vond in de zogeheten ‘tabletteer-ruimte’, waar stempels, een pillenmachine, poeders en 105 kilo mdma, grondstof voor XTC-pillen, werden aangetroffen.  Onderschepte EncroChats zouden hem ook in verband brengen met een tweede drugslab, in Ittervoort.

Onder het bed

Bij vrijwel alle lastige vragen van de rechters beriep de man zich op zijn zwijgrecht. Dat deed ook zijn 20-jarige zoon.  Die zoon zou ten tijde van de politie-inval op de zolder van de loods onder een bed hebben gelegen, zo concludeerde de rechtbank uit appverkeer en een door hem zelf verzonden selfie.  De zoon werd pas in november vorig jaar aangehouden, evenals zijn 26-jarige broer Q.E  In diens woning vond de politie niet alleen 180 xtc-pillen maar ook een notitieboekje met recepten voor het vervaardigen van chemische drugs. ,,Weggehaald bij mijn vader om hem te beschermen. Stom dat ik ze niet heb weggegooid”, verklaarde de oudste zoon.

De 52-jarige eigenaar van de loods zei niet geweten te hebben wat zich daar afspeelde. Hij had de loods verhuurd aan een vrouw uit Vlijmen die door F.E. aan hem was voorgesteld. Het zou gaan om de vriendin van E. die er meubels zou willen opslaan.

 In november 2019 werd in een leegstaand pand van de Nistelrodenaar aan de Vullingsweg  in Heeswijk-Dinther ook al een cocaïne-wasserij gevonden. Daar trof de politie een vat met 117 kilogram kartonsnippers waarin cocaïne was opgelost. Ook daar zei hij niks van geweten te hebben. De politie vond er ook een paspoort van een Colombiaan die later werd aangehouden en in verband werd gebracht met coke-wasserijen in West-Brabant.

De Nistelrodenaar had het leegstaande pand, waar ooit zijn moeder woonde,  verhuurd aan een onbekende die contant betaalde: 1650 euro voor één maand. ,,Beetje veel”, vonden de rechters.  In ruil zou de ‘huurder’ de woning een beetje opknappen. De ‘huurder’ uit Utrecht verklaarde tegenover de politie van niks te weten.

De zaak zal pas na de zomer worden voortgezet met het requisitoir van de officier van justitie en de pleidooien van de drie advocaten. En daarna duurt het nog twee weken voor er een uitspraak is.