Patiënt al half jaar in cel na slaan psychiater in Huize Padua

Patiënt al half jaar in cel na slaan psychiater in Huize Padua

DEN BOSCH/BOEKEL Een 23-jarige man uit Mierlo zit al een half jaar in de cel nadat hij op 5 februari  een psychiater van Huize Padua in Boekel een klap verkocht. Zijn advocaat Romando Neijndorff is daar zeer ontstemd over.  Een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis is echter een kansloze missie, zegt hij.

 De man zou tijdens een psychose de psychiater hebben geslagen. Het hoornvlies van de vrouw raakte fors beschadigd, met ‘verhoogde kans op netvliesloslating’. Toen verplegers probeerden hem aan te houden zou hij ook hen hebben ‘geslagen, geschopt of geduwd’.

,,Het openbaar ministerie wil maar één ding: tbs met dwangverpleging”, zegt Neijndorff. ,,Het strafblad van mijn cliënt bevat slechts één andere mishandeling, zijn vader. Ook tijdens een psychose.” Volgens de advocaat zijn er wel degelijk alternatieven: tbs met voorwaarden of opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Tijdens de tweede voorbereidende zitting voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Bosch hekelde Neijndorff gisteren  het reclasseringsonderzoek. ,,Het lijkt erop dat het advies al vast staat voordat de aanvullende rapporten gereed zijn”, zei hij. Hij vindt dat er aanvullend onderzoek moet komen als alle rapporten binnen zijn.

Getuige-deskundigen

Tijdens een vorige pro-forma-zitting werd besloten advies te vragen aan drie getuige-deskundigen. Dat gebeurde te laat, zodat hun rapport er nog niet is. Ook een nieuw psychiatrisch en psychologisch rapport  is er nog niet. De onderzoeken daarvoor zijn nog maar net opgestart, zo bleek gisteren.

Reclasseringsrapport

De rechtbank is het eens met het verzoek van de advocaat dat er een aanvullend reclasseringsrapport moet komen, voordat de zaak op 27 september inhoudelijk wordt behandeld.  Alvast een kliniek zoeken waar de man voor tbs met voorwaarden terecht kan, of een psychiatrisch ziekenhuis zoals de advocaat wil, vindt de rechtbank te vroeg.  Dat kan pas als er uitspraak is gedaan.

Bron: https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/patient-al-half-jaar-in-cel-na-slaan-psychiater-in-huize-padua~a9ab3c08/?referrer=https://www.google.com/